Instagram: @team.ra

lørdag 22. februar 2014

Newton løpesko og forfotløping!

Jeg har i løpet av det siste 1,5 året lagt fokus over på forfotløping. Det var sikkert mange faktorer som gjorde at jeg gikk skadet og ikke kunne løpe på flere måneder vinteren 12/13, men en av grunnene var nok at jeg fokuserte for mye for brått på å løpe forfot. Med det fokuset, så overdrev jeg nok begrepet forfot og belastningen totalt ble for stor.
Det siste året har jeg fokusert på å øke frekvensen på beina og løpe mer naturlig forfot. Dette har gitt gode resultater på fart, flyt og kroppsholdning. I desember 2013 tok jeg omsider steget inn i forfotsko. Nærmere bestemt Newton Distance.
Forhandler av disse i Norge er Løplabbet. Prisene er litt drøye, men med rabatter som mange klubber eller Turistforeningen har, så er det akseptabelt.
Skoene har "klosser" under forfoten til ekstra demping når en lander nettopp på forfoten. Det anbefales at en kun tar korte turer med skoene de første ukene for tilvenning. Jeg holdt meg til 20-30minutters turer, men hadde en på 50minutt og da kjente jeg det godt under forten hvorfor det anbefales lengre tilvenning.
Etter å ha brukt skoene et par måneder nå, er jeg strålende fornøyd!
- Hvis jeg bytter til disse skoene under en intervalløkt, så er det merkbar forskjell på prestasjon og frekvens. Placebo eller ei, det funker :)
- For lengre turer på asfalt, så kreves det lang tilvenning. Jeg håper å være klar til å bruke disse i halvmaraton snart, men til nå er 10km det lengste jeg har brukt dem.
- På rolige lengre turer holder jeg meg fortsatt til mine trygge Asics DS Trainer da kvaliteten på løpssteget mitt ikke er det samme på rolige turer som på raskere turer når jeg har flytfart.
Forfotløping har fått stor fokus de siste årene, spesielt mht skadeforebygging i det lange løp. Teorien om at kroppen utsettes for mye større belastning og at en bremser for hvert steg når en lander på hælen først er ikke vanskelig for meg å kjøpe. Det finnes utallige artikler om forfotløping og jeg anbefaler også boka/Lydboka til Born To Run som er veldig interessant, selv om en ikke trenger å bli helt ekstrem.
Mange bruker Vibram Five Fingers mye, men for meg er disse kun aktuelt på korte treningsturer da jeg anser risiko for belastning for stor og jeg har for lite tid til å være så tålmodig med tilvenningen.
Guppi har Newton Gravity og jeg har Newton Distance

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar