Instagram: @team.ra

søndag 7. oktober 2012

Race Report - IM 70.3 VM Las Vegas

Las Vegas i seg selv var en opplevelse, IM 70.3 VM i Las Vegas var kult og ekstremt.
Jeg sa på forhånd at jeg ikke hadde store tidsmessige eller plasseringsmessige mål denne gangen. Målet var opplevelsen!Forberedelsene:
Det er varmt i ørken og Las Vegas. I dagene før konkurransen var det til tider varmt nok å bevege seg utendørs, så tanken på fysisk aktivitet var ikke lett. Men de få øktene jeg hadde gikk greit når jeg først kom i gang, selv om de ikke akkurat var så lange :) Vi kom til Las Vegas en uke før konkurransen og fikk god tid til å se oss rundt, gjøre oss kjent og "tilvenne" oss til varmen med flere dager der gradestokken viste ca 42 grader (i skyggen)...
Mat er ingen lett oppgave i USA, men på et supermarked fant vi det vi trengte av "normal" frokost da hotellfrokosten ble litt ensformig usunn...
Vi hadde leiebil og da var det perfekt å bo i Henderson utenfor Las Vegas (Ca midt mellom T1 og T2).
Pga tidsforskjellen fra Norge, så fikk jeg god rutine på å komme meg opp tidlig på morgenen. Det gikk derfor greit å komme seg opp kl 4 på konkurransedagen.
Siste test av mitt nye konkurransetøy kvelden i forveien

Før start:
Klokken 4 var det rett i frokostblanding og brødskive, siste forberedelser og sjekk om alt var med før vi tok kjøreturen ut til svømmestarten. Gode parkeringsmuligheter ved starten og rett til skiftesonen for å gjøre alt klart innen kl 6 da skiftesonen ble stengt. Alt skifte fra svøm til sykling skulle ligge ved sykkelen.
I skiftesonen traff jeg på Morten Hornnes som var i gang med sine siste forberedelser. Jeg traff også på Solveig fra klubben som har hatt mange turer til Hawaii VM tidligere :) Solveig endte opp på en fantastisk 5.plass i sin aldersgruppe i Ironman 70.3 VM!
Det meste begynner å bli klart i skiftesonen kl 05:31. Jeg og Solveig :)

Det var varmt, mørkt, allerede mer enn 25 grader. Jeg skalv litt, men det var nok mest spenningen som bygget seg opp i kroppen :) Litt lang tid til start, men litt tid til fokus og planlegging av dagen var på sin plass.
Veldig kjekt med så mange etterhvert kjente fjes fra Norge som deltok og at Quang med kompis tok turen innom på konkurransedagen :)
Quang og kompisen holder seg i skyggen.
Det er jo alt for varmt å være ute i sola... :)

Svøm 1.9km:
På grunn av vanntemperatur på ca 28 grader var det svømming uten våtdrakt, jeg hadde derfor investert i en swim skin for å minske friksjonen i vannet :)
Stilte meg i puljen min ca 20 min før start, ca 10 min før start fikk vi gå uti og "varme opp". Det var mange og små puljer på 50-100 personer. Helt topp for å unngå kaos i starten. Var usikker på nivået siden det er VM, men holdt meg i første rekke. Starten gikk og det viste seg å være en grei plassering i feltet for meg. Jeg hadde slitt litt med stivhet i den ene skulderen i forkant av konkurransen og dette meldte seg ca halvveis. Jeg hold egentlig en veldig bedagelig takt, men kjente det raskt i skulderen hvis jeg prøvde å øke tempo...
Måtte kontrollere, men siste 200m kjørte jeg på igjen, dro fra og forbi mange og da kjente jeg ikke noe nevneverdig til skulderen.

Opp av vannet var det ganske langt til skiftesonen (T1) og pulsen blir temmelig høy på en joggeøkt rett etter svømming. I skiftesonen prioriterte jeg å ta den tiden jeg trengte for å ta på sokker, hvite Calf guards og solkrem for å ha minst mulig sjanse til å bli solbrent senere på dagen. Swim skin var en del lettere å få av enn en våtdrakt :)

Opp fra T1 var det en bratt og smal bakke en måtte løpe opp før en kom til veien før vi fikk hoppe på sykkelen, her ble jeg litt stressa da jeg kom bak noen veldig treige folk og ikke hadde anledning til å komme forbi...
0:31:15 Svøm
0:04:42 T1

Sykkel 90km:
Ut på sykkel og rett på en bratt bakke de første km, jeg valgte å holde et kontrollert jevnt trykk for å gi kroppen mulighet til å venne seg til sykling. Etter 10km var det kun ørken. 30km rett ut i ørken med en del høydemeter i rullerende terreng og 30km tilbake før 20km med gradvis stigning inn mot T2. Turen ut i ørkenen var veldig spesiell. Sand, en asfaltert vei, massevis av syklister og SOL. Solen var ikke så ille tidlig på dagen, derfor var jeg litt ivrig etter å trø litt på for å komme lengst mulig før solen fikk skikkelig tak.
Drikkestasjonene ble brukt flittig og jeg brukte vann til å kjøle ned tøyet mitt underveis. Etter 65-70km begynte jeg å kjenne på varmen og begynte samtidig å bli litt utilpass på sykkelsetet som igjen kommer fra manglende sykkelgrunnlag den siste perioden. Jeg prioriterte å sykle kontrollert og å få i meg nok næring frem mot løpingen, men ved ca 80 km ville nesten mat og sportsdrikke i retur, så da måtte jeg roe ned på det også.
Jeg kjente ikke den siste sykkeldelen så godt, så med litt stigning følte det som en evighet til jeg kom frem til T2.
T2 gikk veldig bra. Hjelpere tok i mot sykkelen når jeg kom og en annen hjelper stod klar med skifteposen når jeg kom så langt. Skiftet raskt til løpesko og caps, men prioriterte også her å spraye meg godt inn med solkrem før jeg tok beina fatt.
2:42:20 Sykkel
0:01:33 T2

Løping 21.1km:
Min svakeste gren stod for tur. Den første 1,5km var slakt nedover, men det føltes ikke sånn i varmen. De neste 3,5km var en tilsynelatende slak oppoverbakke, men den var temmelig tung i varmen! Ikke var det noe bedre for kroppen å springe i samme løype i nedoverbakke, eller det vil si at første runde gikk det greit, men det var tre runder. Og de to neste rundene ble belastningen for knær og min på forhånd vonde ankel merkbar.
Etter første runde så det ut til at mitt eneste mål på under 5 timer var innenfor rekkevidde, men halvveis ble det litt for vondt til å presse seg og jeg ville mye heller kontrollere enn å la noen minutter gå på bekostning av opplevelsen og en potensiell eskalering av skaden i etterkant.
Turen var varm, noe vond, men det var deilig å komme i mål og fortsatt kunne være fornøyd. For erfaringen hadde jeg høstet og opplevelsen var langt ifra noe jeg tidligere hadde vært med på. Følelsen jeg sitter igjen med er veldig god! Det er utrolig spennende å få mulighet til å oppleve så mye på så mange forskjellige steder i Norge og Verden :) Jeg klarte hovedmålet mitt om å ha en fin opplevelse og i tillegg hadde jeg jo verdens beste heiagjeng i mamma og Guppi.
1:50:39 Løp
5:10:28 Totalt

Med dette vel i havn, så ble det en uke med enda flere opplevelser og ferie med mamma og Guppi i Nevada og California før hverdagen igjen har innhentet oss :)


Ja og så ble det litt tid til kroppsbygging...


Nå har det vært sesongpause med hvile og pleie av skader som fokus i 4 uker. På grunn av usikkerhet om fremgang på skadefronten så avventer jeg fagkyndig vurdering før belastningsaktivitet gjenopptas. For tiden er det kun transportsykling t/r jobb, redusert mengde svømming og lystbetont styrketrening som står på planen.
Jeg har hatt topp oppfølgning av 2XU og Sandnes Kiropraktor Klinikk gjennom konkurransesesongen! Jeg er stolt av og heldig som har fått så gode samarbeidspartnere for trening og konkurransetøy gjennom Enjoy Sport og 2XU, samt profesjonell oppfølgning av dyktige fagfolk på Sandnes Kiropraktor Klinikk. Jeg setter pris på samarbeidet :)

2 kommentarer:

 1. Gratulerer Jan-Morten, det må ha vært litt av en opplevelse å få med seg!! Noen mål klart for 2013 enda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Dag. Det har vært et begivenhetsrikt år :) Vegas var topp.
   2013 er enda litt fjernt, men med fortsatt jobb på land så holder jeg meg nok unna fulldistanse ett år til :)

   Slett