Instagram: @team.ra

tirsdag 29. juni 2010

Bergen Triathlon 2010 - Part 1

Oppkjøring og forberedelser:
Hadde en god gjennomkjøring med halvdistanse i Østerrike 20 dager før Bergen Triathlon, noe som skulle være grei oppkjøring for å ha kroppen klar til fulldistanse.
Er kanskje til tider litt for flink til å planlegge, da det ikke ble mye hvile etter Østerrike og før Bergen.
Etter Østerrike var det hjemreise dagen etter (mandag), tirsdag var det klargjøring til Bergen, et møte, pakking og avreise til Kr. Sund på kvelden. Deretter ble det to uker offshore, med lange skift og lite trening/vedlikehold. Kom hjem noen timer senere enn planlagt onsdag to uker senere (2,5 døgn til start i Bergen Triathlon), men valgte likevel å ta en kort svømmeøkt kl ni om kvelden da det var 17,5 døgn siden jeg var i vannet sist. Dette føler jeg må til for å aktivisere armene/overkroppen før en konkurranse og i tillegg venne meg til det kjølige vannet i nord :)
Torsdag formiddag var det bare å fylle bilen med alt utstyret som skal til og sette kursen mot Bergen med en kort sykkeløkt underveis.
Fredag var det kjøretur til Askøy for gjennomgang av løypene, samt en kort intervalljogg for å gjøre beina klare til neste dag. På kvelden var det Pre-Race møte i Bergen sentrum her møtte jeg Rune Grytnes som også stilte som deltager fra Stavanger Triathlon Klubb. Etterpå ble det pasta på Deli de Deluca, før en siste sjekk av utstyret og noen timer på øyet.
På konkurransedagen sto vi opp kl 03.45 for å gjøre oss klare til avreise og kjøre til Askøy for registrering (bli tegnet på med sprit-tusj) i T2, legge fra seg løpe utstyret og komme seg av gårde til svømmestart og T1. Turen til svømmestarten ble noe lengre enn den normalt skulle vært, da svømmearena måtte flyttes til alternativ innsjø på grunn av at vanntemperaturen i sjøen kun var 10-11 grader. Temperaturen i innsjøen var ca 15-16 grader. Noe som gjorde opplevelsen litt mer behagelig :)

Bergen Triathlon 2010 - Part 2

Competition day – Svømming (2 runder à 1900 m):
Tiden gikk fort frem til en skulle være klar til svømmestart i vannet, og her skulle det nok vært litt bedre felles informasjon på forhånd da det ble en del misforståelser rundt bøyene i vannet. I tillegg var lydanlegget noe svakt og ikke alle i vannet fikk med seg av det var nedtelling før startskuddet gikk. Skjønner at det ble hektisk for arrangørene med valget å bytte svømmearena tre dager før start, men dette kan nok tas med som en erfaring til neste gang. Svømme løypa var veldig bra med lange rette strekninger, 2 runder à 1900m. I tillegg var det en god avgjørelse av arrangørene og la svømmingen gå mot klokka, både på grunn av at det på den måten ble et lengre rett strekk til første bøye og at vi ble litt mindre eksponert av de etter hvert temmelig høye bølgene i denne delen av løypa.
Jeg hadde ikke fått noen god oppvarming før start og vannet var ganske kjølig til å begynne med, derfor fokuserte jeg på å begynne rolig og finne en fin flyt. Flere åpnet noe raskt, men jeg fikk et fint driv, fikk i meg varmen og følte ikke at det ble for tungt.
Dette endte opp med at jeg kom opp av vannet som nummer 7.

Bergen Triathlon 2010 - Part 3

Competition day – Sykling (4 runder à 45 km):
Oppstart gikk fint og noe vegetasjon i begynnelsen av løypa gjorde at MOTVINDEN ikke føltes alt for ille.
Men halvveis ut mot Herdla ble det mer åpent og vinden begynte å gjøre seg mer bemerket (Utfordring 1, som egentlig ikke var et problem da det er likt for alle så lenge en ikke velter da, utfordring 1 løst). Dessverre var ikke dette min eneste bekymring... Litt kjedelig å begynne sykkeletappen med smerter i korsryggen etter ca 15 km av 180 km og det ble ikke bedre (Utfordring 2)... Forstod rimelig kjapt at jeg hadde glemt å dobbelsjekke høyden på sykkelsetet da ingenting hjalp mot smertene, jeg prøvde alle mulige sitte-stillinger, men ingenting hjalp utenom nedoverbakker...
Gikk rimelig greit første runde til tross økende smerter i korsryggen, var oppe på en 4-5 plass etter første av fire runder.
Sykkelsetet var for høyt, og gjett hva, jeg hadde ikke med meg umbrakosett (Utfordring 3)... Etter ca 1,5 runde (ca 70 km), så fikk jeg spurt ved matstasjonen på Herdla om de hadde umbrakosett, men nei, det hadde de dessverre ikke. Men det skulle de ha ved den andre service/matstasjonen kun 20 km unna. Kjempet meg videre, i medvind heldigvis, det ble lite effektivt, men når jeg omsider kom til service/matstasjonen hadde de heldigvis et umbracosett. Justerte setet ned og kom meg videre :) 2 runder igjen. (Utfordring 3 løst) Det ble en tung tur ut mot Herdla for tredje gang og den allerede sterke motvinden økte utover dagen. Ved retur tredje runde begynte ryggen å løsne opp og jeg fikk et fint driv i medvinden (Utfordring 2 stort sett løst). Fjerde runde ble tung igjen da mye krefter var brukt de tre foregående runder med mye fokus på ryggsmerter, noe som igjen førte til at jeg ikke fikk etterfylt nok væske og energi. Klarte til slutt å stampe meg inn til nr 10 etter sykkeletappen.
Det var mange bakker underveis og jeg var forberedt på kupert terreng, men det var kun et par bakker hver vei som sugde litt ekstra krefter forutenom vinden. Totalt målte Polarklokken min ca 2200 høydemeter på sykkeletappen.

Bergen Triathlon 2010 - Part 4

Competition day – Løping (4 runder à 10.5 km):
Det var tungt å bevege beina etter den sykkelturen, men jeg var fast bestemt på å gi det et forsøk om jeg så måtte gå hele veien...
Vel, det ble heldigvis ikke gåing hele veien. Det begynte tungt og i begynnelsen ble det ikke så lenge jogg i gangen da jeg slet med ”sting” i lyske og i siden på magen (Kan ikke huske å ha opplevd ”sting” siden jeg var med på utendørs friidrettsdag når jeg gikk på barneskolen...) Fant en stein med litt skarpe kanter som jeg klemte hardt over med hånden hver gang jeg fikk vondt i siden for å overdøve løpesmertene (Et gammelt ”kjerringråd” som jeg lærte den gangen på barneskolen...). ”Stingene” gav seg etter 6-7km og etter dette gikk det forholdsvis jevnt og greit til ca 23 km, nå begynte beina virkelig å bli stokk stive. Det ble mye gåing, spesielt i oppoverbakker den tredje runden og det føltes virkelig ut som at jeg kom til å måtte gå fjerde og siste runde og nå hadde jeg i alle fall troen på at jeg skulle klare å fullføre selv om jeg måtte gå. Etter en km ut i siste runde, ca 33 km ut i løpeetappen, fant jeg et annet løpesteg som ikke gjorde alt for vondt og jeg klarte endelig å få fremdrift igjen uten å måtte ta gåpauser :) Dette holdt helt inn og jeg klarte å ta igjen et par av dem som løp forbi meg på tredje runden. Det ble til og med nesten spurt de siste 200 metrene. Oi for en god følelse det var å komme i mål og være ferdig med 3.8km svømming + 180km sykling + 42.2km”løping”.
Var klar over at det skulle bli litt kupert under løpeetappen, men var ikke forberedt på at det skulle bli så tunge bakker og de ble ikke stort bedre etter hvert som tiden gikk... Totalt målte Polarklokken min ca 760 høydemeter på løpeetappen.

Bergen Triathlon 2010 - Part 5

Oppsummering og erfaringer:
En tung etappe for min første Ironman fulldistanse, men en flott opplevelse langt uti havgapet.
Det var utrolig godt å ha med min mor og min kone som støtte og heiagjeng ute i løypa. Det er noe med det å ha noe å se frem til (delmål underveis), og noen å klage til når det gjør vont. Blir nesten litt lettere og bedre når en får ropt ut og formidlet det som plager en underveis på ensomme turer ute i ødemarka.
I tillegg er det fantastisk å ha noen til å hjelpe med alt utstyret etter at en kommer i mål sånn passe sliten :)
En annen kjekk erfaring var at vi var flere deltagere fra samme klubb, det var alltid et løft å møte Rune (alltid med et smil) på løperundene og vite at vi begge klarte å hale oss sakte men sikkert helt til mål på denne noe ”Crazy” og vindfulle dagen ute på Askøy.

Plasseringen min ble til slutt 13 av 92 startende og nr 3 av 15 i min klasse. Totalt var det 111 påmeldte og 76 som fullførte.
Sitter igjen med massevis av erfaringer og minner + Flott t-shirt og medalje :)

Takk til alle for hilsener før og etter konkurransen, utrolig kjekt at så mange følger med :) Det gir definitivt et ekstra gir :)

NB! Ha alltid plass til et umbraco-sett på sykkelturen, uansett hvor mye du føler at du har forberedt sykkelen din på forhånd, det skal i alle fall jeg...

lørdag 19. juni 2010

Endelig Ironman i fulldistanse

Det ble en tung dag med mye sterk motvind og mange høydemeter både på sykkel og løpeetappe.

Foreløpig resultatliste finner du her!

Kommer med mer når jeg har fått hvilt ut litt :)

torsdag 17. juni 2010

På plass i Bergen

Da var jeg trygt på plass i Bergen sammen med min mor og min kone.
Alt er så og si klart for en tung (vindfull), men fin dag på lørdag :)
Kom meg hjem onsdag tross vekterstreik og tekniske problemer på helikopter. Jeg rakk en liten svømmetur i Lutsivannet kl 21 om kvelden, 16 grader i vannet.
Bergen Triathlon har tatt endelig avgjørelse om å bruke alternativ svømmearena, en innsjø på Tveit der det blir to runder x 1900m svømming, da det rett og slett er for kaldt i havet med fattige 10,8 grader tirsdag 15.juni. Alternativ innsjø, som nå blir primær, holdt akseptable 15,5 grader samme dag :)
I morgen blir det sightseeing langs løypa på Askøy og pre-race møte i Bergen.
I skrivende stund er det drøye 32 timer igjen til start :)

søndag 13. juni 2010

Uke 23 - Offshore

Da var nok en uke unnagjort, så som så med overskudd, kjenner det koster litt å stå opp og trene for å holde kroppen i gir før et 12 timers skift og samtidig prøve å bygge overskudd.
Denne uken ble også veldig rolig. Beina er nok klare, men kommer uten tvil til å kjenne sykkelsetet betydelig neste helg...
16 km jogg, 18km sykkel, 2 km roing samt litt lett styrke og uttøying. Dette fordelt på ca 3,5 timer trening.
Kommende uke satser jeg på lette intervalløkter, masse karbo og nok søvn slik at kroppen svarer "ja selvfølgelig" kommende helg i Bergen Triathlon om mindre enn 6 døgn i skrivende stund :)
I tillegg er det jo bare å krysse fingrene for at Vekter-streiken ikke roter til hele hjemreisen min via Kr.Sund lufthavn... Håper virkelig det ordner seg, vil gjerne ha meg en liten svømmeøkt på onsdags kveld da jeg ikke har svømt siden 30.mai...
Har også oppdatert hjemmesiden min med målvideo fra Ironman 70.3 i Østerrike 30.mai :)

søndag 6. juni 2010

Uke 22 - Restitusjon og enda mer reising

Dette ble nok en hektisk uke som startet med mye reising.
Det passet i og for seg greit da jeg trengte å restituere meg litt etter konkurransen.
Kriblet litt i beina på tirsdag ettermiddag, men kunne jo ikke gjort dette like godt uten å reise på jobb to uker av og til :) Så det ble offshore på meg :)
Det ble fredag før jeg fikk første økt og det ble kun to lette økter denne uken.
En med 7km løp og tøying + en med 10km sykkel og lett styrke. 1,5 timer totalt.
Neste uke får jeg prøve å komme meg opp tidlig og gjøre noen siste kvalitetsøkter før skift. Deretter er det plutselig bare en uke igjen til full distanse i Bergen Triathlon.

Uke 21 - Første triathlonkonkurranse

Denne uken ble rolig med reise og noen intervalløkter for å holde kroppen i gir. Overskuddet på plass og mye karbo de siste dagene før konkurransen. Med konkurransedagen ble det denne uken 5 km svømming, 115 km sykkel, 44 km løp fordelt på ca 10,5 timer med trening og konkurranse er en kort oppsummering av uken.

tirsdag 1. juni 2010

Bilder og filmklipp

Har fått samlet noen bilder og filmklipp fra konkurransen i Østerrike.

Se https://sites.google.com/site/janmortenra/

Triathlete - Part 5

Oppsummering:
Det var en god følelse å komme i mål over 10 minutt tidligere en mitt realistiske hovedmål og under 5 min fra det jeg håpet på hvis alt gikk greit.

Alt i alt et greit gjennomført løp og en drøss av erfaringer rikere.

Arrangementet var veldig profesjonellt gjennomført og lite var overlatt til tilfeldigheter, ja prøv selv å tilfredstille 3000 utøvere og alle deres kolleger, venner og familier...
Dette kan virkelig anbefales hvis du kunne tenke deg en halvdistanse Ironman i Europa :)
Det er nok en viss fare for at jeg er å se på startstreken her i fremtiden også.

Og sist men ikke minst, en STOOOOOR takk til min herlige kone, Guppi, som har gjort alt for at forberedelsene og konkurransedagen skulle gå så lett som mulig.

Triathlete - Part 4

Løping:
Er alltid like spennende på hva beina svarer når du ber dem løpe rett etter en passe lang sykkeltur :)
Levering av sykkel og bytte til løp gikk veldig bra og en vanvittig stemning på publikumsarenaen. Proffene startet 40 minutt før min gruppe, så de første var akkurat kommet i mål når jeg tok fatt på løpeetappen :)
Første km var i stadionsområdet, deretter var det tre km med grussti "flott avveksling" før resten av runden på asfalt, en runde var på ca 10,5 km så vi løp samme runde to ganger. Jeg valgte å holde en kontrollert fart for å være sikker på at jeg skulle fullføre på en god måte uten å stivne underveis. Det fungerte fint og jeg kunne ha litt fartsøkning de siste 3-4 km.

Triathlete - Part 3

Sykkel:
Klesbytte gikk fint, men litt mer trening på å få på sykkelskoene i fart trengs :)
Det var en flott sykkeltur der 18km var på motorvei i starten av sykkeletappen, utstyret fungerte og turen ble greit gjennomført.

Triathlete - Part 2

Svømming:
Kan en være forberedt på dette uten å ha prøvd ut en massestart fra før?
Heldigvis var konkurransens ca 3000 deltagere delt inn i 8 starter for å forhindre totalt kaos. Men... var i den nest største gruppen på ca 420 deltagere og det var mer enn nok for min del, spesielt når det kom 2stk 90graders svinger allerede etter 200 og 300 meter og alle vil jo selvfølgelig ta korteste vei rundt svingen...
Etter andre sving var unnagjort kom jeg meg etter hvert til ytterkanten av feltet og fikk inn i et greit jevnt tempo. Etter ca 1000 meter var det opp på land og springe drøye 200 meter før vi tok fatt på siste svømmeetappe på ca 900m, her tok jeg ingen sjanser og holdt meg godt ut på siden fra resten av deltagerne. Jeg svømte nok noen meter ekstra, men fikk være i fred og fikk et jevnt og fint tempo. Etter siste sving hadde jeg enda en del på lager og økte tempoet litt de siste 200 metrene, her tok jeg igjen en god del deltagere. Vanntemperatur var ca 18 grader.

Triathlete - Race recapitulation

Ja da var min første offisielle triathlon konkurranse i boks.

Det har vært hektiske dager og det vil det være til Bergen Triathlon er over 19.juni.

Før konkurransen:
Dagen startet fint, litt mye spenning og mental forberedelse gjorde at jeg ikke fikk mer enn 3 timer søvn den natten.
Det meste ble gjort klart dagen i forveien, så timene før start ble mest brukt til en siste sjekk om at alt var på plass i de ulike skiftesonene. Utrolig deilig å ha noen med som tar seg av alle detaljer utenom selve konkurransen og heier på underveis i løypa.